Par pilsētu
Oslo ir Norvēģijas galvaspilsēta un vienlaicīgi tā ir arī lielākā tās pilsēta. Oslo ir visvecākā Ziemeļeiropas galvaspilsēta. Šodien Oslo ir galvenais rūpniecības, transporta un kultūras centrs visā valstī. Unikāls Oslo izvietojums starp fjordiem un kalniem rada visas iespējas neaizmirstamai atpūtai. Ne viena no citām Norvēģijas pilsētām nevar palielīties ar tik lielu daudzumu muzeju kā Oslo.
Par kultūru
Runājot par kultūru un arhitektūru, Oslo praktiski nav saglabājušās seno laiku celtnes, izņemot Akershāsas cietoksni. Cietokšņa muzejā ir iespējams aplūkot Kristiānijas modeli (Oslo vecākais nosaukums), apstaigāt cietokšņa plašumus, kas agrāk ir bijušas par karaļu rezidenci un novērot, kā sardze katras 15-20 minūtes apstaigā cietoksni un vēro pēc kārtības. No cietokšņa paveras neaizmirstams un neatkārtojams skats uz Oslo. Ceļojot uz Oslo, noteikti jāpievērš uzmanība Gustava Vīgelana skulptūru parkam, kur ir apkopotas 200 norvēģu meistara figūras, kuras atspoguļo cilvēka dzīvi no dzimšanas līdz nāvei. Runājot par vietām Oslo, kuras noteikti būtu ir jāapmeklē, ir vērts pieminēt arī Bigdejas pussalu, kas ir tūristu viena no iecienītākajām vietām. Ja jūs vēlaties redzēt kaut ko pavisam tradicionālu, tad ir vērts apmeklēt arī Vikingu kuģu muzeju, kur vislabāk ir saglabājušies vikingu kuģi.
Par ēdienu
Šodien norvēģu tradicionālais ēdiens sastāv no naturāliem ēdieniem ar zemu tauku saturu, kur galvenā īpatnība ir tā, ka ēdieni tiek pagatavoti gandrīz neizmantojot mērces. Lielāko daļu tradicionālo ēdienu norvēģi gatavo no jūras veltēm. Par autentisku ēdienu Norvēģijā var uzskatīt siļķi, kuru valstī tirgo jau vairāk nekā tūkstoti gadu. Nacionālajā virtuvē pastāv dažādi veidi, kā tiek pagatavota siļķe, piemēram, tā tiek atklapēta un izmērcēta eļļā ar sinepēm. No siļķēm tiek pagatavotas arī aukstās uzkodas, pastētes, salāti, zupas, otrie ēdieni, no siļķēm tiek pagatavotas sviestmaizes un tiek cepti pīrāgi. Par galveno zivs ēdienu vietējā virtuvē tiek uzskatīts “lutefisk” - žāvēta menca tiek novārīta, kā rezultātā tā kļūst tik pat sulīga kā tikko noķerta. Tā tiek pasniegta ar zirņu pudiņu, ceptu bekonu, kartupeļiem, kazas sieru un sinepēm.
Runājot par gaļas ēdieniem, tradicionāli Oslo iedzīvotāji izvēlas ceptas cūkgaļas ribiņas, kā arī konservētas aitas un auna galvas, kuras parasti tiek gatavotas uz Ziemassvētkiem. Rudens un ziemas mēnešos tiek iecienīts ēdiens no jēra gaļas un sautētiem kāpostiem un pipariem, apcepts brūnā miltu mērcē.
Norvēģija ir mednieku valsts, tāpēc daudzos Oslo restorānos var pasūtīt alņa un brieža gaļu. Šo dzīvnieku gaļa ir ekoloģiski tīra, jo šie dzīvnieki dzīvo dabīgos apstākļos vietējos mežos. Izvēloties atpūtu Oslo, jums būs lieliska iespēja nobaudīt gan zivs ēdienu, gan ēdienus pagatavotus no meža dzīvnieku gaļas, kā arī dažādus siera veidus, dažādās krāsās.
Par klimatu un laika apstākļiem
Klimats pilsētā ir tuvu jūras klimatam. Vasaras Oslo ir vēsas, savukārt ziemas maigas un sniegotas. Ziemā reti ir stipri sali, bet vasarās karstums arī nav katru gadu. Rudens Oslo ir ilgs, bet pavasaris sākas tikai marta beigās. Vidējā gada temperatūra sastāda +6,4°C, jūlijā vidējā gaisa tempratūra +17,2°C, savukārt janvāra vidējā gaisa temperatūra ir -2,9°C.
Par izlidošanu
Rīga - Oslo |
RIX Rīga – OSL Gardermoen Oslo |
Ceļā 1h 55min |
Tiešais reiss bez pārsēšanās |
AirBaltic |
|
RIX Rīga – TRF Sandefjord Oslo |
Ceļā 1h 35min |
Tiešais reiss bez pārsēšanās |
WizzAir |
|
RIX Rīga – RYG Moss Rygge Oslo |
Ceļā 1h 40min |
Tiešais reiss bez pārsēšanās |
Ryanair |
Viļņa - Oslo |
VNO Viļņa – RYG Moss Rygge Oslo |
Ceļā 1h 50min |
Tiešais reiss bez pārsēšanās |
Ryanair |
|
VNO Viļņa – OSL Gardermoen Oslo |
Ceļā 1h 50min |
Tiešais reiss bez pārsēšanās |
Norwegian |
|
VNO Viļņa – TRF Sandefjord Oslo |
Ceļā 1h 50min |
Tiešais reiss bez pārsēšanās |
WizzAir |
Kauņa – Oslo |
KUN Kauņa – RYG Moss Rygge Oslo |
Ceļā 1h 55min |
Tiešais reiss bez pārsēšanās |
Ryanair |
OSL Oslo Gardermoen ir galvenā Oslo lidosta, lielākā lidosta Norvēģijā un otrā lielākā Skandināvijā. Lidosta atrodas 48 km attālumā no Oslo. No lidostas līdz pilsētas centram var nokļūt izmantojot speciālos ekspress autobusus (SAS, Scandinavian Airlines System), kurus Oslo sauc par Flybessen. Tie kursē ar laika intervālu 15 – 30 minūtes. Tāpat arī no lidostas ir iespējams līdz pilsētai nokļūt ar ātro vilcienu Flytoget. Tas kursē katras 10 minūtes un laiku ceļā aizņems 20 minūtes.
TRF Sandefjord lidosta atrodas 110 km attālumā no Oslo. Nokļūt līdz pilsētai var ar vilcienu no dzelzceļa stacijas Sandefjord Airport. Laiks ceļā aizņems pusotru stundu. Līdz dzelzceļa stacijai kursē bezmaksas autobusi. Tāpat arī līdz pilsētai var nokļūt ar autobusu un tas aizņems laiku ceļā 1h 45min.
Lidosta RYG Moss Rygge atrodas 60 km attālumā no pilsētas. Tāpat kā no iepriekš minētajām lidostām, arī no šīs kursē autobusi līdz pilsētas centram.