Par pilsētu
Roma ir Itālijas galvaspilsēta, bieži vien tā tiek saukta arī par "Mūžīgo pilsētu". Roma ir vena no lielākajām Eiropas pilsētām, tūrisma centrs, kas ir bagāts ar vērienīgiem skatiem un vēsturiskiem objektiem. Roma ir viena no vecākajām pasaules pilsētām, kā arī viena no tūristu iecienītākajām, pateicoties lielam daudzumam dažādu laikmetu vēsturiskiem un arhitektūras pieminekļiem. Ne velti saka – visi ceļi ved uz Romu, un katrs cenšas vismaz reizi dzīvē apmeklēt šo pilsētu. Iegādājoties lētas aviobiļetes, jūs piepildīsiet katra ceļojumu mīļotāja sapni.
Par kultūru
Roma visas savas vēstures laikā līdz šai dienai ir spējusi saglabāt lielu skaitu kultūras pieminekļu, mākslas šedervu. Ceļojums uz Romu nevar iztikt bez tik nozīmīgu vietu un kultūrvēsturisku objektu apskatīšanas kā, piemēram, strūklakas, kuru Romā ir vairāk nekā 280, katra no tām ir īpaša un neaktārtojama. Rekomendējam apskatīt Trevi, Četru upju strūklaku kompozīciju Navonas laukumā, Le Quattro Fontane Quirinale krustojumā. Ceļojums uz Romu ietver sevī arī Romas pilsētas simbola Kolizeja apmeklēšanu, kur vēsturiski amfiteātra centrālajā daļā bija arēna, kur notika gladiatoru cīņas. Tāpat arī viena no vērienīgākajām celtnēm Romā ir Panteons jeb "visu dievu templis". Tā ir īpaša romiešu sakrālā celtne. Panteons vilina tūristus ne tikai ar savu apbrīnojamo vēsturi, bet arī ar to, ka tajā tika apbēdītas un saglabātas mirstīgās itāļu karaļu atliekas – Viktora Emanuela II, Umberto I, karalienes Margaritas.
Par ēdienu
Romiešu kulinārijas tradīcijas tika aizsāktas jau antīkajos laikos, kad uz pilsētu no iekarotām provincēm tika piegādāti visdažādākie pārtikas produkti. Autentiskie itāļu "ēdnīcu uzņēmumi" var būt dažādi: picērijas, traktieri, pagrabiņi, restorāni, tavernas un kafejnīcas. Romiešu pamatpusdienas sastāda makaroni, kurus Itālijā sauc par pastu. Īsta romiešu pasta nav ļoti daudzveidīga: all carbonara ar olu un krūtiņu, all arrabbiata ar krūtiņu un aso sarkano piparu un all amatriciana ar krūtiņu, pipariem un aitas sieru pecorino. Romā populāra ir govs aste (coda alla vaccinara) un subprodukti (trippa). Noslēgt īstu romiešu maltīti ir vērts ar itāļu desertu – saldējumu (gelato artigianale), tiramisū vai citronu sorbetu (sorbetto al limone). Tāpat arī ceļojot uz Romu, noteikti ir jānogaršo Itālijas zīmolu – picu. Romiešu picas pagatavošana atšķiras no picu pagatavošanas citās Itālijas pilsētās. Tā galvenokārt atšķiras ar īpaši plānu picas mīklas pamatni.
Par klimatu un laika apstākļiem
Vasaras Romā ir karstas un sausas, vidējā jūlija temperatūra ir +26ºC, ziemas ir siltas un maigas, vidējā janvāra temperatūra ir no +8ºC līdz +10ºC. Labākais laiks atpūtai Romā ir marta – maija mēnesī un septembra – oktobra mēnesī, kad nav nomācoša karstuma un tūristu pieplūduma. Savukārt janvārī uz Romu ir vērts atbraukt uz pēcsvētku iepirkšanos.
Par izlidošanu
Rīga - Roma |
RIX Rīga – FCO Fiumicino Roma |
Ceļā 3h 05min |
Tiešais reiss bez pārsēšanās |
AirBaltic |
Viļņa – Roma |
VNO Viļņa – FCO Fiumicino Roma |
Ceļā 2h 55min |
Tiešais reiss bez pārsēšanās |
WizzAir |
|
VNO Viļņa – FCO Ciampino Roma |
Ceļā 2h 45min |
Tiešais reiss bez pārsēšanās |
Ryanair |
FCO Fiumicino stapatautiskā lidosta ir galvenā Romas lidosta (saukta arī par "Leonardo da Vinči" lidostu). Tā atrodas 30 km attālumā no Romas. Lidostā ir trīs termināli: Terminal A – tiek apkalpotas vietējās aviolīnijas, Terminal B - vietējās un starptautiskās aviolīnijas, Terminal C – tikai starptautiskās līnijas. Nokļūt līdz Romai un atpakaļ ir iespējams ar speciālo elektrovilcienu Leonardo Express, kas kursē divas reizes stundā. Pirmais reiss plkst. 6:37, pēdējais plkst. 23:37, atpakaļ plkst. 5:52 līdz plkst. 22:52. Ir iespēja tikt arī ar autobusu no lidostas, pirmais reiss plkst. 1:15, pēdējais plkst. 19:05, savukārt no stacijas Tributina (Stazione Tributina) pirmais reiss plkst. 0:30, pēdējais plkst. 17:30.
FCO Ciampino lidosta ir viena no vecākajām lidostām Itālijā, kas atrodas 20 km attālumā no Romas. Kursē speciālie autobusu reisi Terravision, kuri piegādā pasažierus līdz dzelzceļa stacijai Termini.